hírlevél | 2019. 06. 17.




A jövő városai

Igen aktuális a kérdés: hogyan lehet egy metropolisz hosszútávon is lakó- és természetbarát élettér? Erre a kérdésre már a jelenben is gőzerővel kell keresni a legjobb válaszokat.


Becslések szerint bolygónk lakóinak száma 2050-re elérheti a 9,8 milliárd főt, a népesség közel 70%-a (6,7 milliárd ember) városokban él majd. A Skidmore, Owings and Merril cég építészei és városszervezői szerint a jövő városának alappillére a környezet védelme lesz. Lényeges szemponttá válik a vízkészletek megóvása, pótlása és újrahasznosítása. Az energia biztosításában megújuló forrásokra kell alapozni. Fontos szempont, hogy az egyre sűrűbben lakott város is maradjon élhető és emberléptékű. A hulladék jelentős anyag- és energiaforrássá lép elő, az élelmiszerek előállítása fenntartható módon, helyben kell, hogy megtörténjen. A gyorsvasút kitüntetett szerephez jut a közlekedésben.

A kultúra sokszínűsége egy másik érdekes kérdés: a népességnek a megváltozott lakókörülmények közepedte is tudnia kell ápolni a múltját és a hagyományait. Kiemelt jövőbeli cél az infrastruktúra szénkibocsátásának nullára csökkentése. A gazdaság jórészt automatizálttá válik, az ügyletek a jövőben online, az interneten zajlanak. Az újragondolt tervezés alapján épülő okosépületek természetes anyagokból, jórészt modulos szerkezetből épülnek, így gyorsabban, kevesebb hulladékkal felhúzhatók. Az égi kertek elősegítik a levegő természetese áramlását, árnyékot adnak és közösségi térként is funkcionálnak majd. A napfalak és ablakok a homlokzat teljes felületébe beépített napkollektorok összegyűjtik a nap energiáját, az épületekbe beépített okoseszközök pedig figyelik és hatékonnyá teszik az energiafelhasználást.

Persze, ezek a magas épületek elképzelhetetlenek beton nélkül. A beton egy olyan mesterséges kő, amely napjainkra óriási fejlődésen ment keresztül. Az eredetileg három komponensből: cementből, vízből és adalékanyagból (homokos kavicsból, köznapi nevén sóderből) előállított betont ma már akár öt vagy hat komponensből is előállíthatjuk. Ez a további három komponens forradalmasította igazán a betontechnológiát. Az adalékszerekkel és egyéb beton kiegészítő anyagokkal, így például finom porokkal, szálakkal, festékekkel jelentősen befolyásolhatjuk a beton tulajdonságait. Ma a betonok tulajdonságait az elkészítéséhez szükséges építéstechnika szintén befolyásolja. Kezdve a keverőüzemtől, a mixerkocsikon, egyéb szállítóeszközökön, betonpumpákon át egészen a helyszíni bedolgozási- és előregyártási segédeszközökön keresztül, sok-sok tényező hat a beton végső tulajdonságaira. Ma már általánossá vált az úgynevezett öntömörödő beton használata, amely vibráció nélkül bedolgozható, minden bezsaluzott teret tökéletesen kitölt, és nem osztályozódik szét, illetve a bedolgozási idő alatt képes megtartani tulajdonságait. Ezt a betontípust japán kutatók fejlesztették ki, és nagy előrelépést jelentett az építésben. Az egyre nagyobb városok magasházainak ez a betonfajta adja ma már a tartószerkezetük anyagát, amely tulajdonképpen az épület csontváza, szerepe tehát kiemelt fontosságú.

Forrás: National Geographic, CeMBeton

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. június 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton