hírlevél | 2019. 05. 20.
Díjazták az innovációt

A bauma előestéjén 12. alkalommal négy vállalat és egy egyetem kapott bauma Innovációs Díjat a legjobb műszaki innovációért az egyes kategóriákban. A díjat a jövő felé vezető fejlesztésekért ítélték oda aszerint, hogy mennyire gazdaságosak, környezetbarátak, megvalósíthatók és mekkora figyelmet fordítanak az emberekre munkakörnyezetükben.


A VDMA, a HDB (német építőipari szövetség), a ZDB (német építőipari konföderáció), a bbs (német építőanyag-szövetség) és a Messe München háromévente osztja ki a bauma Innovációs Díjat. Ezúttal 138 pályázat érkezett, 64% Németországból és 36% külföldről. A gép kategóriába 53 pályázat érkezett, 44 a komponensek és digitális rendszerek kategóriába, 5 az építési munka/építési folyamat/építési módszer kategóriába, 18 a kutatás, tudomány kategóriába, valamint 18 pályázat a tervezési kategóriába.

A pályázóknak több kiválasztási fordulóban kellett részt venniük, és meg kellett felelniük bizonyos feltételeknek, például: mennyire magas a digitalizálás szintje, mennyire fejlett és felhasználóbarát, és természetesen, hogy az innováció mennyire gazdaságos. A külső megjelenés és az ergonómia szintén szerephez jutott. A Design kategóriában a forma és a funkció kombinációja volt döntő jelentőségű.

 

A DÍJAZOTTAK:

Gép kategória: Herrenknecht AG – E-Power Pipe®: egy árokásás nélküli módszer a földalatti kábelek gazdaságos és környezetbarát telepítésére. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy a kis átmérőjű meghajtók tízszer hosszabb szakaszon, sekélyebb mélységben nagy pontossággal és sebességgel működjenek.

Komponensek, digitális rendszerek kategória: Moba Mobile Automation AG – PAVE-TM rétegvastagság mérés: a PAVE-TM a világ egyetlen olyan rendszere, amely az automatikus rétegvastagság mérésére szolgál az útépítésben. Az úttörő rendszer folyamatosan mutatja a kövezett aszfaltréteg vastagságát, ezáltal csökkenti a kézi mérések számát, támogatja az útburkoló csapat munkáját. Az új, rétegvastagságra specializált CSMT-300 ultrahangos érzékelő lehetővé teszi a tűréshatáron belüli pontos munkát.

Építési munka/építési folyamat/építési módszer kategória: Max Bögl Stiftung & Co. KG – Worldwide. The Mobile Fabrication: a Max Bögl Wind AG hibrid tornyai magas emelési magasságukról ismertek, és hozzájárulnak a szélenergiával történő hatékony villamosenergia-termeléshez. A mobil gyártásnak köszönhetően a betonelemek gyártása a világ bármely pontján lehetséges.

Kutatás, tudomány kategória: Müncheni Műszaki Egyetem, Anyagáramlási és Logisztikai Tanszék – Driver guidance 4.0: az „Építési terület 4.0 az AR és a BIM segítségével" egy teljesen új holografikus technológiát hoz a kivitelezési helyszínre. A technológia segítségével a virtuális 3D-s építési modellek, a hozzáférési utak, a veszélyzónák és a tárolóterületek, a mennyiségi és költségadatok, valamint egyéb információk a tényleges objektumokra helyezhetők el a vegyes valóságot bemutató eszközökkel, például a Holo-Lens segítségével. Ez egy pillanat alatt megadja az összes fontos helyszíni információt például a gépkezelőnek vagy a tervezőnek anélkül, hogy az egyes terveket át kellene nézni.

Design kategória: Liebherr-Hydraulikbagger GmbH – INTUSI Intuitives User Interface: ez az innovatív működési koncepció forradalmasítja az építőgépek közötti kommunikációt. Az INTUSI összeköti a Liebherr építőipari gépeket és rakodókat az IoT technológia segítségével, és egy intelligens működési logikát ötvöz az okos gépintelligenciával.

Forrás: www.bauma-innovationspreis.de

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. május 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2019 Minden jog fenntartva - CeMBeton