hírlevél | 2019. 04. 17.




Nemzetközi tanulmány

Az építőipar különféle, környezetre gyakorolt hatásai folyamatosan nagyító alatt vannak, amely a tájékozódás mellett a lehetséges fejlődési irányok megismerésére is nagyszerű lehetőséget biztosít. Ezúttal újabb, a szakma számára fontos tanulmány született ezen a területen, amelyből többek között az is kiderül, hogy a beton 6 százalékkal fenntarthatóbb alapanyag, mint a fa…


Az IISD nemzetközi szervezet (International Institute for Sustanaible Development), melynek küldetése az emberiség és környezetének fenntartható fejlődése, megbízást adott a kanadai CAC (Cement Association of Canada) szövetségnek egy tanulmány elkészítésére „Kibocsátások és mulasztások – az épített környezet globális felmelegedési potenciálja” témában.

A legjobb eszköz az építőanyagok széndioxid lábnyomának mérésére az úgynevezett életciklus elemzés – áll a tanulmányban. Az elemzés arra is rámutat, hogy Kanadában az üvegházhatású gázok kibocsátásának 30 százalékáért az épített környezet a felelős. Emiatt az építőanyagok széndioxidlábnyomának pontos mérése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy releváns célokat fogalmazhassunk meg, a gyártási technológiától a termék preferenciákon át, a széndioxid kibocsátási célok eléréséig.

Kanadában a beton legnagyobb versenytársa a fa, itt már 6 emeletes faépületek építését is engedélyezik, sőt, jövőre egy 12 emeletes ház is engedélyt kaphat. Ennek okán fontos a szakmának reagálnia, és bemutatnia a beton fenntarthatóságát, bizonyítani annak fenntartható építőanyagként történő használatát.

A tanulmány leszögezi, hogy az erdőipar elég nagyvonalúan alkalmazza a fent említett életciklus elemzést, és nem számol a biogén szénkibocsátással, holott ez az "elhanyagolt" mennyiség a széndioxid kibocsátás közel 70%-át teszi ki.  Ha minden kibocsátást bele számítunk az elemzésbe, kiderül, hogy a beton 6 százalékkal fenntarthatóbb, mint a fa. Ez a szakértők általi megállapítás jelentős mérföldkőnek számít, éppen ezért fontos, hogy a döntéshozók is megismerjék a tartalmát.

Forrás: https://www.iisd.org/library/emission-omissions

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. április 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton