hírlevél | 2019. 03. 13.




Zöld trendek az élhető környezetért

A klímaváltozás az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb környezeti és társadalmi kérdésévé vált, így 2019-ben is létfontosságú kihívások állnak az emberiség előtt ebben a vonatkozásban. Az építőiparnak kiemelt felelőssége van ezen a területen, hiszen az épített környezet jelentősen terheli a természetet, ráadásul a világ szén-dioxid-kibocsátásának 23 %-a ebből az iparágból származik.


Hazánk vezető fenntartható építészeti cégcsoportja, a Paulinyi-Reith & Partners szakemberei összegyűjtötték 2019 legfontosabb környezettudatos építészeti trendjeit, amelyek megfelelően reflektálnak a klímaváltozás által felmerülő kihívásokra.

Fenntartható megoldások: Európai Uniós irányelv szerint 2020. december 31. után már csak közel 0 nettó energiaigényű épület építhető. Ez azt jelenti, hogy az épületnek energetikai szempontból közel önfenntartó módon kell majd működnie.

Innovatív technológiák : Mára szinte mindennapossá váltak az okos városok technológiai megoldásai. 2018-ban ezek a műszaki megoldások beköltöztek a lakásokba is: az okos otthonok már nem csupán a futurisztikus luxusapartmanok sajátosságai, hanem tömegek számára elérhető rendszerek.

Alkalmazkodóképes épületek: Az új épületeknél manapság egyre fontosabb kérdés a klímaváltozás miatt megváltozó időjárási körülményekhez való alkalmazkodás képessége. Emellett az építészek számára az egyik legalapvetőbb kihívás, hogy a jövő generációinak megfelelő épületeket tervezzenek, amelyek olyan igényeket is képesek ellátni, amiket ma még akár el sem tudunk képzelni.

Egészséges környezet: Egy tanulmány szerint a munkavállalók teljesítménye jóval magasabb, ha jó minőségű a levegő a munkahelyükön. A munkáltatók és befektetők körében ezért világszerte egyre nagyobb figyelmet kap a megfelelő környezet kialakítása, ami megfigyelhető lesz a hazánkban, a következő években átadásra kerülő irodaépületek esetében is.

Épületminősítési rendszerek: A különböző építészeti megoldások közül van, ami egyszerűen mérhető számokban, mint például a károsanyag-kibocsátás mértéke. A jó közérzetet és az egészséges munkahelyet ezzel szemben nehezebb számszerűsíteni. Az utóbbiban játszanak fontos szerepet a világszerte egyre népszerűbb épületminősítési rendszerek, a WELL, a BREEAM vagy a LEED minősítés, melyek különböző élhetőségi szempontok szerint sorolják be az egyes épületeket. A fenti trendek az idei esztendőben várhatóan tovább erősödnek.

Forrás: www.mittecomm.com

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. március 13.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton