hírlevél | 2019. 02. 18.




Betonhíd? Nyomtatva!

Sanghaj egyik ipari és kreatív központjában található a világ legnagyobb gyalogoshídja, amelyet teljes egészében betonból nyomtattak ki. A projektet Xu Weiguo vezetésével a JCDA csapata tervezte és valósította meg.


A szerkezet kialakításában a világ legrégebbi boltíves kőhídját, az Anji hidat vették alapul. Mielőtt teljes nagyságában elkészült volna, készítettek egy 1:4-es arányú fizikai modellt, hogy kiszűrhessék a különböző szerkezeti hibákat. Ebből kiderült az is, hogy a tervezett élettartama alatt megfelelő lesz a híd teherbírása. A hidat gyártó rendszert Xu Weiguo professzor csapatával önállóan fejlesztette ki. A rendszer integrálja az olyan technológiákat, mint a digitális építészeti tervezés, a nyomtatási útvonal létrehozása, a működési vezérlőrendszer és a legkorszerűbb nyomtatóeszközök. A híd beton alkotóelemei teljes egészében egy két robotkaros 3D nyomtatógéppel készültek, összesen 450 óra alatt. A rendszer több szempontból innovatív, ezáltal a technológia nemzetközi szinten is vezető helyet foglal el a kategóriájában. A hidat valós idejű felügyeleti rendszerrel látták el, amely folyamatosan figyeli a híd rezgéseit és a feszültségeket, méri a szerkezetre ható erőket, továbbá deformációs adatokat is gyűjt.

Forrás: DesignBoom

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. február 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton