hírlevél | 2019. 02. 18.




Autóutak a víz alatt

A víz alatt futó autóút, vagy más néven süllyesztett alagút építése a jelenlegi időigényes, sokszor több átszállást igénylő, kompos közlekedés új alternatívája lenne. A norvég fjordok között futó, víz alatt lebegő, csőszerű építmény belsejében kétsávos autóút biztosítaná a gyorsabb átkelést az ingázók és az utazók számára.


A tervek szerint: a víz alá süllyesztett autóút két, egymás mellett futó betoncsőből áll, amelyek belsejében egy-egy kétsávos utat építenek, csövenként egyirányú forgalommal. A konstrukció egy felfüggesztett hídhoz hasonlítható, stabilitását a vízfelszín tetején lebegő függesztőpontok biztosítják. A pontonok kötelékét a parthoz rögzítenék, hogy ne mozduljon el az egész szerelvény. Az új, víz alá süllyesztett hídon – bár szokatlan ötletnek tűnik – a tervezők szerint épp olyan lesz áthaladni, mintha egy átlagos alagútban autóznánk, hiszen egy zárt betoncsőről van szó.

A víz alatti autóutak építése azért is lenne sürgető Norvégia fjordokkal szabdalt partvidékén, mert ha valaki például Kristiansandból Trondheimba szeretne elutazni, az 1000 kilométeres út során hétszer kell kompra szállnia – ez 21 órányi plusz utazási időt jelent. Ha a 25 milliárd dolláros projekt megvalósul, akkor a 21 órányi hajóút a felére csökkenhetne a víz alatt lebegő alagútnak köszönhetően. A szokatlan alagút várhatóan 2035-re fog megépülni, amennyiben a tesztelés során sikerül megfelelő módon stabilizálni a betoncsöveket.

Forrás: Impress Magazin

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2019. február 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton