hírlevél | 2018. 12. 18.




Elérhetőbb szabványok

Hosszú ideje fennálló kamarai igény a megvalósulás útjára lépett: jelentősen csökkenhet a hozzáférés díja a leggyakrabban használt szabványok esetében.


A Parlament elfogadta a hazai kis-és középvállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó, egyes törvények módosításáról szóló T/2938. számú törvényjavaslatot. A Magyar Mérnöki Kamara a területért felelős államtitkárral, György Lászlóval való tárgyalások alkalmával sürgette, hogy a mérnökök a jelenleginél lényegesen kedvezőbb módon juthassanak hozzá a szükséges szabványokhoz, hiszen a szabványok használata egyaránt nélkülözhetetlen a szakmai színvonal, a szerződéses kötelezettségek, a biztonsági követelmények teljesítése és a versenyképesség biztosítása szempontjából is.

Az elfogadott törvényjavaslatról György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a sajtónak tett nyilatkozatában kiemelte, hogy a központi költségvetés évi 100 millió forintot fordít a leggyakrabban használt szabványokhoz való hozzájutás támogatására, így e szabványok költsége akár 90%-kal csökkenhet.

A törvény alapján szerveződni fog egy szakértői szintű műszaki szabályozási bizottság, amelynek javaslata szerint válogatják ki a kedvezményesen elérhető szabványokat. A bizottság feladata lesz a szabványosítás szintjét el nem érő, de gyakorlati szempontból fontos és hasznos műszaki előírások megalkotásának támogatása, együttműködve a Magyar Szabványügyi Testülettel.

Forrás: www.mmk.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. december 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton