hírlevél | 2018. 12. 18.




A zöldebb jövőért

Az Európai Bizottság közzétette az Egy tiszta bolygót mindenkinek című közleményét, amely számos fontos célkitűzést megfogalmazott, íme ezek röviden!


A közlemény szerint az európai energiarendszerek dekarbonizálásának érdekében 2050-re a villamos energia 80%-át megújuló energiaforrásokból kell származtatni. A nukleáris energiával együtt ugyanis ez képezi majd a karbonmentes villamosenergia-rendszer gerincét. Az energiahatékonyság kulcsfontosságú, ezért az épületek felújításának jelentősége tovább fog nőni. A kibocsátást csökkentő alapelveket a közlekedésnél és a szállításnál egyaránt figyelembe kell venni. A Föld erőforrásainak fenntartható használata központi szerepet játszik az ún. null- kibocsátás elérésében. Az infrastruktúra szintén sarkalatos pont lesz az európai energiarendszerek integrációjának megkönnyítésében, a digitalizálással, valamint az alacsony CO2 kibocsátású tüzelőanyagok felhasználásával együtt.

Az EU költségvetése továbbra is katalizátorként szolgál a jövőben a fenntartható magán- és állami beruházások ösztönzésében. A pénzügyi szektor fontos szerepet tölt be a nulla károsanyag-kibocsátás felé történő átmenet támogatásában, mivel irányíthatja a tőkeáramlást és a beruházásokat a szükséges megoldások felé.

Tény azonban, hogy egyes ágazatok (például az energiaigényes iparágak), a bányászat és a fosszilis kitermelés területén dolgozó Európai uniós polgárok kihívásokkal szembesülhetnek az átmeneti időszakban. A társadalmilag igazságos átmenet biztosítása érdekében az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak ki kell használniuk a rendelkezésre álló forrásokat, mint például az átmeneti platform széntartalékait. Kiemelték, hogy az alacsony CO2 kibocsátású átmenet hajtóerejét a fogyasztók jelentik.

A közlemény kitér továbbá arra is, hogy milyen jelentős szerepet játszik a cement az épületek építésében, illetve ad néhány javaslatot a cement és a klinker helyettesítésére, emellett megemlíti a CO2 felszívódását célzó kötőanyagokat. Viszont még mindig zavaros a megítélése a betonnak, a cementnek és klinkernek, az újrahasznosításukat tekintve…

A teljes dokumentum itt található:
https://ec.europa.eu/clima/sites/clima/files/docs/pages/com_2018_733_en.pdf

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. december 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton