hírlevél | 2018. 11. 26.




Épül a jövő Kelenföldje

Míg a pályaudvar nyugati oldalát a Budapest ONE látképe uralja majd, addig a vasút túloldalán megvalósuló Etele Plaza egész Újbuda kereskedelmi- és szórakoztatóiparának fontos láncszeme lesz.


A kelenföldi pályaudvar és környéke a 2014-ben elkészült felújítási munkák óta folyamatosan fejlődik, ebben a 4-es metró végállomásának megléte is kiemelt szerepet tölt be. Kelenföld egy nagyszabású városfejlesztési folyamaton megy keresztül, melynek részeként több jelentős beruházás is zajlik. A fenntartható megoldásairól ismert Paulinyi-Reith & Partners építész cégcsoport által a területre tervezett épületek jól kiegészítik egymást és számos, a környékről eddig hiányzó funkciót is képesek lesznek betölteni.

A vasút egyik oldalán, az Etele tér mellett épülő Etele Plaza a lakótelep házai közé ágyazódva a környék kiemelt fontosságú kereskedelmi és szabadidős intézménye lesz.  Az épület homlokzati kialakítása visszafogott, mégis jól észrevehető, a geometrikus külső lágy belső vonalvezetéssel párosul.

A Futureal-csoport által fejlesztett épület a BREEAM zöld épületminősítési rendszer Very Good minősítését tűzte ki célul, melyhez a Paulinyi-Reith & Partners fenntarthatósági stratégiai partnere és szolgáltatója, az ABUD (Advanced Building and Urban Design) végzett fenntarthatósági tanácsadást és tervezéstámogatást. Az intézkedések között szerepelnek olyan bevált környezettudatos megoldások, mint az épület felszerelése hőszivattyúval ellátott légkezelő gépekkel, amelyek éjszakánként átszellőztetik azt. Az épület árnyékoló rendszerrel ellátott üvegteteje télen is elegendő természetes fényt biztosít, míg nyáron véd a túlmelegedés ellen.

A körpanorámás épület értékét tovább emeli a remek hangszigetelésű belső udvar, ahol vízfelületek, fák, köztéri szobrok és képzőművészeti alkotások között töltődhetnek fel az iroda dolgozói és a környékbeliek egyaránt.

A vasút két oldalán megvalósuló két épület funkcióiban kiegészíti egymást. Az ETELE Plaza a környék lakói mellett a Budapest ONE mintegy 6.000-10.000 dolgozója számára biztosít kikapcsolódási, vásárlási, étkezési és egyéb szolgáltatási lehetőséget, ugyanakkor Budapest nyugati szolgáltatási kapujává is válhat a vasúton, vagy közúton érkezők számra. 2013-ban a Budapest ONE irodaház és a vasútállomás közötti területre – az általános városfejlesztési elképzelések részeként – a Budapesti Közlekedési Központ egy multimodális eszközváltó csomópontra is kiírt tervpályázatot, melyet a Paulinyi-Reith & Partners nyert meg. Terveik szerint a metróaluljáró feletti buszpályaudvar és az 500 férőhelyes P+R parkoló, a terepviszonyokat kihasználva, szintben elkülönülne a kerékpáros és gyalogos közlekedéstől. Így – a vasútállomással kiegészülve – az ország legnagyobb, nyugat-európai színvonalú, multimodális közlekedési csomópontja jöhetne létre. Az elkövetkező években a környék fejlődését még tovább szolgálhatja a dél-budai “szuperkórház” megépülése.

Forrás: http://mittecomm.com/

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. november 26.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton