hírlevél | 2018. 09. 27.
Versenyt fut az árváltozásokkal az építőipar

A korábbi évekkel ellentétben a jövedelmezőség a cégek többségénél meghaladja az inflációt, ugyanakkor az árváltozások komoly kockázatot jelentenek az ÉVOSZ elemzése szerint. Négyszáz építési vállalkozás megkérdezésével készített felmérést az ágazat árváltozásairól az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ).


Az ország teljes területét, illetve a nagy-, közép és kisvállalkozásokat egyaránt lefedő elemzés szerint a piacon tapasztalható áremelkedések folytatódni fognak. Ezek az árváltozások komoly kockázatot jelentenek a kivitelezés során, így minden területen kulcsfontosságúvá vált, hogy milyen gyorsan lehet a beruházásokat befejezni.

„Azoknak a cégeknek, amelyek korábban a 2016-os áron szerződtek, a megvalósíthatóság érdekében műszakilag át kellett szabniuk a létesítményeket a megrendelő egyetértésével, vagy meg kellett emelniük a vállalási áraikat” – áll az ÉVOSZ jelentésében. Ugyanakkor vannak, akik megegyezés híján próbálnak kimenekülni a szerződéseikből.

Az elemzés egyik mellékletéből konkrét számokat is kapunk az áremelkedés ütemére. Eszerint a tavalyi évhez viszonyítva az árváltozás a hőszigetelő anyagoknál a legjelentősebb, ahol egyetlen év alatt 20 százalékos volt a drágulás. További kiemelkedő adatok: a szaniteráruk és a beton területén 13, a tégla és a gépészeti szerelvények terén 12 százalékos – vagyis jóval az infláció fölötti - volt az áremelkedés.

A felmérésben az építőipar árbevétel-arányos jövedelmezőségét is vizsgálták. Ez lassú növekedési pályán maradt. A korábbi évekkel ellentétben mára a cégek kétharmadánál eléri, vagy meghaladja az inflációt. A várakozások szerint 2018. második felében ez a tendencia összességében folytatódik, kétharmaduk szerint tovább fog javulni. Mindezekkel együtt, a jövedelmezőség az építési ágazatban továbbra is nagy szóródást mutat.

A fizetőképes kereslet minden alágazatban jelentősen bővült, a cégek nagy értékű szerződéseket tudtak kötni az elmúlt hónapokban. A vállalkozások azonban a korábbi években nem készültek fel a növekvő kereslet kielégítésére, ezért nehezebb kivitelezőt találni, a határidők kitolódnak, és az árváltozások is komoly feszültséget keltenek a piacon.

„A kapacitást a rendelésállományhoz igazítani, a hatékonyságot növelni nehéz az olyan elaprózott cégstruktúra mellett, ami továbbra is jellemzi az ágazatot, mely az elmúlt évtizedben érdemlegesen nem változott” – mutat rá az ÉVOSZ. A hatékonyság javulást nehezíti, hogy lényegesen nagyobb a segédmunkások aránya a foglalkoztatottakon belül, mint a korábbi években.

A lakásépítés, lakásfelújítás továbbra is nagyon kis szelete az ágazatnak, a kormányzati intézkedések ellenére az összes teljesítmény 18%-a. Ez, az Európai Unió 28 országában átlagosan 36% körül várható 2018. év egészében. Az 5%-os újlakás-áfakulcs 2019. december 31. utáni 27%-ra történő visszaemelése a megkérdezettek szerint a lakásépítési piacot összességében negatívan fogja befolyásolni.

Jelenleg a lakásépítőket az áfa változás egyrészt vállalásaik időre történő teljesítésére sürgeti, másrészt a lakásépítési megrendelői hajlandóságot 2018 második felére akár vissza is vetheti, mivel már nem biztos, hogy a most induló projektek elkészülnek 2019 végéig, a kedvezményes áfa időszakában. 

forrás: www.magyarepitok.hu 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. szeptember 27.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2019 Minden jog fenntartva - CeMBeton