hírlevél | 2018. 09. 27.




Építőmérnök konferencia – Áder: az elmúlt 200 évben az építőmérnöki teljesítmény volt a fejlődés motorja

Az elmúlt 200 évben, amikor korábban soha nem látott mértékű városiasodás zajlott le Európában, az építőmérnöki teljesítmény volt a fejlődés motorja, az urbanizáció üteme pedig tovább gyorsul, 2050-re négyből három ember városlakó lesz – mondta Áder János köztársasági elnök az Építőmérnök 200 című konferencia megnyitóján szeptember 10-én Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.


A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) a brit Építőmérnökök Intézetének 200 éves fennállása alkalmából szervezte konferencián az államfő hangsúlyozta, az építőmérnökök előtt álló feladat nagyságát mutatja, hogy “a következő évtizedekben több infrastruktúrát kell tervezniük, mint az elmúlt 2000 évben”. Fejlesztéseiknél pedig a környezet védelmére és a fenntarthatóságra is tekintettel kell lenniük – mondta.

A köztársasági elnök az esemény helyszínéről megjegyezte, “a Magyar Tudományos Akadémia a Lánchídhoz hasonlóan egy kiváló magyarnak, a modern, polgári Magyarország megteremtésén munkálkodó gróf Széchenyi Istvánnak köszönheti létezését”.

A Lánchíd építészeti jelentőségét mutatja, hogy elkészültekor a Duna 2400 kilométeres, Regensburg alatti szakaszának első állandó hídja volt – tette hozzá.

Széchenyi István gondolatait idézve Áder János azt mondta, “egy híd többet jelent kőnél és acélnál, kifejezi az emberiség alkotó törekvését, szoros kapcsolatot hoz létre nemzetek közt, átvezeti az utakat, hogy megkönnyítse az emberek életét”.

Kiemelte, hogy a Lánchíd, ami lassan 170 éve köti össze Pestet és Budát, “nemzedékek hosszú sorának tanítja majd, hogy építeni annyit jelent, mint alkotni, törekedni, kapcsolatot teremteni és felelősséggel szolgálni”.

forrás: MTI 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. szeptember 27.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton