hírlevél | 2018. 09. 27.




A beton erre is jó: tárolja az energiát

Olcsó, sűrű és hatékony, mi az? Beton!


A svájci Luganóban indult startup, az Energy Vault a víz és az akkumulátorok helyett a betonban bízik. Az alacsony technikai igényű és költségű projekt nagy előnye, hogy bárhol könnyen és gyorsan megvalósítható: mindössze 9 hónapra és kevesebb mint 2 millió dollárra volt szüksége a cégnek, hogy egy működő modellt építsen, amely méretét tekintve a tervezett betonerőmű egytizedének felel meg.

Az ötlet nagyon egyszerű: egy felemelt tárggyal energiát tárolsz, mivel ha leejted, energiát tudsz kinyerni belőle. Mivel a beton sűrűbb anyag a víznél, nagyobb energiát képes tárolni egy felemelt betontömb, mint egy azonos térfogatú víztározó.

A „betonerőmű” egy 120 méter magas, motorokkal ellátott hatkarú daruból és a köré helyezett, a karoknál jóval mélyebben fekvő, egymásra pakolt, 35 tonna súlyú betonhengerekből áll. Többletenergia esetén a daru felemeli a tömböket, ha pedig áramra van szüksége a hálózatnak, egy precíz szoftver segítségével a leghatékonyabb módon visszaengedi őket a földre, miközben a motor generátorként energiát termel.

Az Energy Vault tervezett betondarujai ugyanannyi energiát (20-35 megawattóra) képesek tárolni, mint jelenleg egy átlagos akkumulátoros energiatároló, a Quartznak elmondott adat szerint ez 2000 svájci otthon egésznapos ellátására elég. Hatékonyságban is az akkus tárolókhoz hasonlítható a betonerőmű: a tömbök emeléséhez elhasznált energiához képest körülbelül 85 százalékban képes visszanyerni az energiát – a lítiumionos akkuknál ez 90 százalék körüli érték.

A betonos technika ellen szól, hogy a kisebb területen több energiát tárolni képes akkumulátorokat szállítani sokkal egyszerűbb, míg a 100 méteres átmérőjű körterületet igénylő betonerőműveket helyben kellene előállítani. Az Energy Vault ötlete mégis több szempontból veri az akksikat, mert az akkumulátorok maximum élettartama nagyjából 20 év, de ez idő alatt veszítenek is a kapacitásukból, ráadásul az újrahasznosításukra sem találtak még megfelelő megoldást. Ehhez képest a betonerőművek a számítások szerint 30 évig szinte karbantartás és kapacitásvesztés nélkül képesek működni, miközben részben újrahasznosított anyagokból készült tömböket használnak.

Piconi szerint a cég így előnyből indulhat olyan helyeken, ahol általában nagy mennyiségű építkezési törmelék áll rendelkezésre, és emellett szeretnének hosszú távon veszteségmentes energiatárolókat építeni. A betonerőművekre már az Egyesült Államokban, Afrikában és Ázsiában is találtak vevőket, az első egység 2019-re lesz kész.

forrás: https://qubit.hu/2018/08/28/itt-az-energiatarolas-jovoje-a-beton

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. szeptember 27.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton