hírlevél | 2018. 08. 22.




Különleges lesz az újpesti piac új épülete

2018. augusztus 24-én nyílik meg a Bun Zoltán PhD (Firka Építész Stúdió) által tervezett középület.


Nem klasszikus piac, és nem is vásárcsarnok, különösen nem egy magába forduló bevásárlóközpont. Vegyes funkciójú komplexum, mely környezetére reflektálva folytatja annak köztér jellegét.

Újpest központja, legfontosabb közösségi tere a Szent István tér. A mintegy 4 hektár alapterületű – a Hősök teréhez mérhető léptékű – tér jelentős részét jelenleg az 1970-es években létesült piacépületek foglalják el. Ezek felújításra vagy átalakításra a részletes vizsgálatok alapján nem alkalmasak, bár erre határozott szándék volt. A téren mára kialakult aktivitások számára meg kellett teremteni a korszerű fizikai és infrastrukturális keretet. Az Új Vásárcsarnok és Rendezvénytér ennek a közterületnek lesz a kiterjesztése. 

Az épület három nagy részre tagolódik: a térszín alatti két feltöltő-kiszolgáló szintre, a vásárcsarnok két szintjére, illetve a rendezvényközpont két szintjére (2-3. emelet). Az árusítóasztalok teljes mennyisége és az árudák egy része a földszinten kapott helyet, a hússzekció, az étkezdék és a nagyobb élelmiszerüzlet az emeleten.

Az épület egységes rendszerben, jellemzően monolit vasbeton szerkezetből valósult meg. Az egységes rendszer azt jelenti, hogy noha a mélygarázs, a piac és a rendezvényközpont alaprendszerei különböző követelményeket támasztanak, a teljes épületen egy széles, 10,6 méteres fesztávú derékszögű raszter vonul végig. Ez a rács látható és értelmezhető mindenütt: a tektonikus működést hangsúlyos gombafejek mutatják, a szerkezet előadja magát. Ezt hangsúlyozza esztétikailag az őszinte látszóbeton felület. A raszter szigorúságát a piaccsarnok diagonális mintájú rácsos födéme oldja: ebbe illeszkednek a gombafejek és a tetőteraszra nyitó felülvilágítók áttörései.

Bővebben: epiteszforum.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. augusztus 22.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton