hírlevél | 2018. 07. 24.
Fontos új irányelvek és szabványok az építésügyben

A hazai építési gyakorlatban régebben jó hagyománya volt a műszaki irányelvek és egyéb segédletek alkalmazásának. Ezek megkönnyítették a munkát és egyben egyfajta minőségbiztosítás alapjai is voltak – hangzott el az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. által a közelmúltban szervezett konferencián.


Mint Dauner Márton vezérigazgató a megnyitó előadásban elmondta, a szakmagyakorlók munkájának segítésére a kormány ismét nevesítette a műszaki irányelvek intézményét, létrehozta az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságot (ÉMSZB), melynek feladata az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozása és elfogadása. A 2017 májusa óta működő ÉMSZB szakmai koordinációs feladatait az ÉMI látja el, s ennek keretében már több mint negyven építésügyi műszaki irányelvtervezetet készítettek elő. Ezek közül eddig 29 irányelv tervezete készült el teljesen, jelenleg ezeknek a szakmai véleményezése folyik.

Mivel jogszabály is megerősíti azt a kormányzati és szakmai szándékot, hogy az építésügyi műszaki irányelvek készítése a szakmai nyilvánosság bevonásával történjen, az ÉMI konferenciasorozatot indított. Ennek volt az első rendezvénye az a konferencia, melyet 2018. június 13-án rendeztek az ÉMI szentendrei tudásközpontjában. Szabó Zsuzsanna műszaki szabályozási igazgató itt azt is elmondta: 2019 januárjától az ÉMI online Adattárában megtalálhatók lesznek a már elfogadott irányelvek.

A konferencián három készülő irányelvet mutattak be részletesebben. Sólyomi Péter (ÉMI Központi Vizsgáló laboratóriumvezető) a fa- és műanyag ablakok beépítéséről szóló tervezetet ismertette. Az előadást követő hozzászólásokból az derült ki, hogy e téren a képzett kivitelező (ablakbeépítő) szakemberek hiánya okozza a legtöbb gondot. Pandula András (ÉMI műszaki értékelő mérnök) az akadálymentesítési követelmények tárgyában készülő irányelv-tervezetről beszélt, hangsúlyozva, hogy – a korábbi túlzó előírásokkal szemben – mára már ésszerű és életszerű követelményeknek kell megfelelni. Schwarczkopf Bálint (ÉMI laboratóriumvezető) előadásának témája a bontott téglák újrahasznosítása, illetve minősítése volt – várhatóan ebből a tervezetből születik meg legelőször a kész irányelv. E kérdéskör jelentőségét többek között az adja, hogy a bontott téglából nemcsak burkolatok készülhetnek, hanem akár teherhordó falak és pillérek is, ami állékonysági kérdéseket is felvet.

forrás: epitesimegoldasok.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. július 24.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2019 Minden jog fenntartva - CeMBeton