hírlevél | 2018. 05. 24.




Egy EU-s elvárás, ami nem kötelező, ellenben fontos

Az EU számára mindig is fontos volt a hulladékgazdálkodás. Az építőiparban működő cégek számára ez hangsúlyos kérdés, hiszen minden építés bontással kezdődik, vagyis hulladék keletkezik, amiről megfelelően kell gondoskodni.


2018. április 13-án a Construma szakmai kiállítás keretei között tartották meg az Erőforrás hatékonyság a hazai építőiparban című konferencia a Geonardo Kft és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szervezésében.

A konferencia egyik fő célja volt, hogy az EU építési-bontási hulladékokra vonatkozó 2016. év végén nyilvánosságra hozott irányelveit eljuttassuk a szakmai döntéshozókhoz. A dokumentum lényeges pontjait a résztvevők Asztalos István a CeMBeton elnökségi tagja, irodavezetője tolmácsolásában ismerhették meg.  

Az előadáson a független kutatások alapján készült dokumentum kapcsán elhangzott, hogy az nem kötelező érvényű iránymutatásokat tartalmaz és része az építőipar 2020-ig terjedő stratégiájának. Erőforrás-hatékonysági lehetőségeket sorakoztat fel, valamint kapcsolódik a körkörös gazdasági csomaghoz.

A 2008/98/EK hulladék-keretirányelv célja, hogy az építőiparban az újrahasznosított anyagok minősége iránti bizalom erősödjön, illetve hogy az Unió 2020-ig újrahasznosítsa az építési és bontási hulladékok 70%-át. Néhány EU-s ország kivételével, jelenleg ugyanakkor az építési-bontási hulladékok mennyiségének mindössze 50%-át hasznosítják. A jó hír viszont az, hogy néhány uniós ország kerettervet dolgozott ki, amelyet meg is valósított, ennek köszönhetően akár 90 százalékos újrafeldolgozási arány is elérhető. Az előadáson elhangzott, hogy valóban sok jó gyakorlat létezik Európában és azon kívül, amelyből érdemes tanulni.

Az ismertető rámutatott, hogy építési-bontási hulladékok azonosításának javítása elérhető a származás szerinti elkülönítéssel, vagy szelektív gyűjtéssel, valamint arra, hogy az építési-bontási hulladékok logisztikájának javítását:

– a hulladékkezelési folyamat javításával,
– a bontási folyamatok megtervezésével,
– az egyes bontott anyagok minőségellenőrzésével,
– az újrahasznosítási tevékenység szabályozásával,
– illetve a szükséges keretfeltételek megteremtésével érhetjük el.

A dokumentum az ipari és építőipari szakembereknek, a helyi-, regionális-, nemzeti- és uniós szintű hatóságoknak szól elsősorban, de az épületek és az infrastruktúra minőségbiztosítási szervezeteinek, illetve az építési-bontási (C&D) újrahasznosított anyagok potenciális ügyfeleinek is irányadó lehet.

Az eredeti dokumentum itt található:

https://ec.europa.eu/growth/content/eu-construction-and-demolition-waste-protocol-0_hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. május 24.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton