hírlevél | 2018. 04. 24.




Nemzetközi megállapodás - CDP jelentés

2018 áprilisában a CDP jelentést tett közzé. A cementgyártóknak több mint kétszeres erőfeszítést kell tenniük a párizsi éghajlati célok elérése érdekében.


Néhány pont a jelentésből:

• A vállalatok átlagosan 1%-kal csökkentették a kibocsátási intenzitást az elmúlt 4 évben, de ez nem elegendő egy 2%-os pályához, és több mint duplájára lenne szüksége ahhoz, hogy megfeleljen egy 2 fokos célnak.

• Határozott regionális trendeket fedeztek fel az indiai vállalatoknál, melyek a technológiai kibocsátásuk klinkerhányadra vonatkoztatott 69%-os mért értékével felülmúlják nemzetközi versenytársaikat, szemben azok 78%-os értékével. Ennek mozgatórugója a jobb hozzáférés olyan alternatív anyagokhoz, mint a szállópernye és a salak, melyek fokozott szénfelhasználású ágazatokból származnak, úgymint hőerőműi energiatermelés és acélgyártás.

• Az alternatív anyagok használata a fejlett piacokon szűkös kínálattal szembesül. Az európai vállalatoknak skálázható és fenntartható alternatívákat kell találniuk a pernye és salak lefedésére, illetve alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák kifejlesztésére, hogy képesek legyenek javítani az aktuális kibocsátási intenzitást.

• Az ágazat szén-dioxid-szabályozása továbbra is jó szándékú, mivel az európai szektor továbbra is élvezi az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének többletmentes juttatásait - a szén-dioxid-áraknak három-hat alkalommal kell emelkedniük ahhoz, hogy ösztönzőket biztosítsanak a CCS-ek (például a CCS) alkalmazására.

• A felmérésben szereplő 13 cégből 11-nek van kibocsátás-csökkentési célja, de ezek közül csak kettőnél 2 fokos a cél.

forrás: CEMBUREAU 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. április 24.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton