hírlevél | 2018. 03. 27.




A jövő mérnökei a CEMKUT Kft-ben

A CeMBeton és a MABESZ – tagvállalataik szakembereinek aktív részvételével – felsőfokú szakemberképzésben történő együttműködése keretében februárban két egyetem hallgatói is a CeMBeton tulajdonában álló Cemkut Kft.-ben jártak.


A CeMBeton tagvállalatainak szakemberei a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézetének Cement- és betonipari eljárástechnika c. tantárgy keretében a BSc és az MSc hallgatók 32 óra elméleti oktatásban részesültek 2017 novemberében, melynek végeztével vizsgát tettek. Az oktatási anyag a kötőanyagoktól kezdve a cement és betongyártás technológiájába, mindennapi kihívásaiba vezette be a hallgatókat. Az MSc hallgatók 2018. februárban 1 hetes gyakorlati képzésen is részt vettek a Cemkut Kft.-ben, Budapesten. A képzés első napján két területet ismerhettek meg részletesebben előadások formájában:

1.            Cement- és cementtechnológiai vizsgálatok

Dr. Gável Viktória előadása részletesen ismertette a technológiai (őrölhetőség, égethetőség, klinkermikroszkópia), minősítő (kötésidő, térfogat-állandóság, szilárdság, puccolánosság) és alkalmazástechnikai tulajdonságok (őrlési finomság, vízigény, szulfátállóság, hidratációs hő, mészkivirágzási hajlam, szín) vizsgálatait és azok értékelési módszereit.

2.            Cementipari nyersanyagok és termékek analitikai vizsgálatának módszerei és berendezései

Szabó Katalin Dorottya áttekintést adott a legfontosabb cementipari nyersanyagokról, az alapanyagokról és késztermékekről, valamint az általános vizsgálati követelményekről. Majd bemutatta a kémiai összetétel meghatározásának nedves kémiai, valamint az egyes komponensek elemzésének klasszikus és kisműszeres módszereit. A derivatográfia (CO2; kristályvíz tartalom mérése; ásványi alkotók meghatározása), XRF és XRD (mintaelőkészítés XRF vizsgálatokhoz; mérés préselt pormintából; olvasztott gyöngyből), továbbá a fémes komponensek AAS és ICP-OES módszerekkel (fő- és nyomelemek meghatározása) történő meghatározásának rejtelmeibe is bevezette a hallgatókat.

A további négy napban a hallgatók a Cemkut Kft. laboratóriumaiban megtekintették a mechanikai és kémiai laboratórium eszközeit, készülékeit, illetve „élesben” is megismerhették az egyes vizsgálatokat a minta előkészítéstől a vizsgálatok elvégzésén keresztül az eredmények feldolgozásáig.

A CeMBeton-MABESZ közös oktatási programja a BME-n is jelen van a Zielinski Szilárd Szakkollégium szervezésében. A hallgatók egyetemi leterheltségét figyelembe véve új struktúrában szervezzük a Cement- és Betonipari kurzust. Az elméleti anyagokat a 4 gyárlátogatáshoz (CeMBeton kutató-vizsgáló, cementgyár, betonüzem, előregyártó üzem) kapcsoljuk, melynek első állomásaként a hallgatók a Cemkut Kft.-ben jártak március 9-én. 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. március 27.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton