hírlevél | 2018. 02. 20.
Magyar után német szuperlézer kutatóközpont építéséhez készítettek cementet

Magyarországi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpont mellett a hamburgi XFEL kutatóközpont felépítéséhez szükséges speciális építőipari alapanyagok gyártásával is erősítette termékkínálatát a LafargeHolcim Csoport.


A LafargeHolcim Csoport Kutatás- és Fejlesztési részlege folyamatosan azon dolgozik, hogy a világszerte újonnan épülő, különböző fizikai, műszaki és technikai adottságú építményekhez megfelelő specifikációjú alapanyagokat tudjanak biztosítani. A cégcsoport tagvállalatai az elmúlt évek során több kutatóintézmény építéséhez szállították a későbbi biztonságos és időtálló üzemeléshez szolgáló, speciális igényű építőipari alapanyagokat.

XFEL Szuperlézer Kutatóközpont

Az egyik kiemelkedő példa az elmúlt évben, Németországban megépített XFEL szuperlézer kutatóközpont, amely egy 3,4 kilométer hosszú földalatti építmény. A világviszonylatban is a legerősebbnek számító szuperlézer gép használatával a kutatók és a tudósok képesek lesznek a vírusok atomrészecskéinek feltérképezésére, a kémiai reakció filmezésére, sőt a bolygó belsejében lezajló folyamatokat is mélyrehatóbban tudják majd vizsgálni.

A Hamburg közelében felépített földalatti projekthez a LafargeHolcim német leányvállalata, a Holcim Németország szállította a speciális igényű, sugárvédelmi szempontoknak is megfelelő betonokat. Az építkezéshez többek között könnyen szivattyúzható nehézbetont, valamint víz alatt beépíthető betonkeveréket is használtak.

A Csoport mérnökeinek olyan új betonhoz kellett alapanyagokat előállítaniuk, amelyek az építőipari normákhoz képest jóval alacsonyabb mértékben tartalmaznak kovasavat, alumíniumot, nátriumot és magnéziumot. A tervező, a Csoport szakembereivel együtt egy kiterjedt, alapos fizikai és kémiai vizsgálatot fejlesztett ki, amely segítségével minden egyes betonkeveréket megvizsgáltak annak érdekében, hogy a nagyon magas követelményeknek megfelelő alapanyag szolgáltatását biztosítani tudják.

A magyar termékünk is bizonyított

Magyarországi viszonylatban a szegedi ELI-ALPS Lézer Kutatóközpontot érdemes megemlíteni, mint sugárvédelem szempontjából speciális építő alapanyagokat, eljárásokat igénylő beruházás. A lézeres kutatóközpontban a fény és az anyag kölcsönhatásának időbeli dinamikáját vizsgálhatják a tudósok, ezzel is emelve a magyar tudományos eredményeket világviszonylatban.

A projekt kivitelezése több szempontból is kihívások elé állította a tervezőket, a kivitelezőket és a beszállítókat is. A LAFARGE három, alacsony hőfejlesztésű terméke is tökéletesnek bizonyult mind a technikai, mind az időtállósági szempontoknak.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. február 20.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2019 Minden jog fenntartva - CeMBeton