hírlevél | 2018. 01. 18.




MGYOSZ Csúcstalálkozó vendége Lázár János volt

2017. november 23-án a Gerbeaud Étterem adott otthont az MGYOSZ Gazdasági Csúcstalálkozójának, ahol meghívott vendégként Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az aktuális gazdaságpolitikai helyzetről.


Miniszter úr megköszönte a MGYOSZ-szal történő szoros és eredményes együttműködést. Megjegyezte, hogy a korábban népszerű ars poetica szerint „ne a kormány legyen a gazdaság fő motorja, hanem a gazdaság hasson a kormányzás mikéntjére”. Jó esetben ez egy oda-vissza ható folyamat, ezzel is hangsúlyozva, hogy az MGYOSZ-szal  és tagjaival folytatott munka rendkívül sikeres volt eddig is, és továbbra is arra buzdítja a gazdaság szereplőit, hogy ezt a fajta együttműködést aktívan tartsák fenn. A kedvezőtlen gazdasági trendeket, a leszakadást sikerült megállítani és megfordítani, ami a munkaadók és munkavállalók nélkül nem lehetett volna lehetséges.

Lázár János az elmúlt évek kapcsán fő gazdaságpolitikai eredményeket kiemelve elsőként emlékeztetett arra, hogy 3,7 millióról 4,5 millió közelébe ugrott az adót fizető magyar emberek száma, és ebből a változásból legalább 600 ezer a piaci alapú állás, azaz távolról sem csak a közmunkának köszönhető. Rámutatott, hogy a 2-3 évvel ezelőtti 270 ezer főről mostanra 173 ezerre csökkent a közmunkások száma, mert a piaci alapú igények elkezdték a közmunkás állományt is „elszívni”. A felmérések azt mutatják, a mostani állományból már csak mintegy ötvenezer ember integrálható vissza a munkapiacra, azaz százezer főnek tartósan állami foglalkoztatást kell adni. A következő években a munkaerőhiány lesz az egyik legfontosabb kihívás – jegyezte meg. Megemlítette, hogy a cél elsősorban az, hogy a jelenlegi munkaerőhiányt a környező országok jó minőségű magyar munkaerejével pótoljuk, így különösen a Vajdaság, Kárpátalja, Szlovákia területéről. Megjegyezte, hogy közel 10.000 magyar gyermek születik a határainkon kívül évente. A kontinensen túlról érkező bevándorlók integrációja nem cél. 

Lázár János – többek között – arról is szólt, hogy a kabinet a közúthálózat és a vasút nagyarányú korszerűsítését, fejlesztését határozta el, „mert fontos az, hogy Európát, elsősorban a régiónkat ráhangoljuk Budapestre”. A közutak, az úthálózat fejlesztésére, bővítésére 2500 milliárd forintot, a vasúthálózat korszerűsítésére, javítására további 1000 milliárd forintot költhet a kabinet a következő években – emelte ki.

A kormány jelentős digitális, illetve közlekedési infrastrukturális fejlesztéseket tervez. Az e-kormányzást ki kell terjeszteni, a digitalizáció gyorsítását pedig "magán kezdi a kormány" – ígérte. Erre a kormány 2018-2020 között körülbelül 200 milliárd forintot költene a tervek szerint.

Lakástámogatással kapcsolatban elmondta, hogy a CSOK marad és bővülni fog. Hangsúlyozta, hogy a 3% feletti gazdasági növekedés nem érhető el az építőipar nélkül. Továbbra is fókuszban marad az otthontámogatás!

Miniszter úr arra kérte a gazdasági szereplőket, hogy kéréseikkel, javaslataikkal ne habozzanak felkeresni a Gazdasági Minisztériumot, mert nyitottak az új megoldásokra.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2018. január 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton