hírlevél | 2017. 09. 08.




Hatékony energiafelhasználás egy fenntartható jövőért

Tovább folytatjuk sorozatunkat és bemutatjuk azon öt egymással összefüggő út egyikét, amelyet az Európai Cement Szövetség vázolt fel egy fenntarthatóbb iparág működésének érdekében. E havi hírlevelünkben a hatékony energiafelhasználás témakörébe engedünk nagyobb betekintést.


A cementgyártás több fázisa is igényel elektromos áramot, a nyersanyagok aprításától a salakgyártáson keresztül egészen a cementőrlés folyamatáig. A termelés hatékonyságának folyamatos növelésével a felhasznált energia mértéke csökkenthető. Az elavult üzemek modernebb és egyre eredményesebb technológiákkal való felszerelése valamint a korszerű egységek fejlesztése egyben a teljesítmény növekedéséhez is vezet.

Az elektromos energia mellett kulcsfontosságú a hőenergia hatékony felhasználása is. A cementgyártás a nyersanyagok 1450 ° C-os hevítését igényeli, amely ez által meglehetősen energia intenzívnek tekinthető. Nem meglepetés tehát, hogy a hőenergia használata a cementipar széndioxid kibocsátásának 35%-áért felel.

Az 1960-as évekhez képest a felhasznált energia mennyisége majdnem felére csökkent, köszönhetően a gyártó üzemeken elvégzett folyamatos fejlesztéseknek. A legtöbb európai üzem ma már a legkorszerűbb technológiákat alkalmazza. A termelés kevesebb, de nagyobb teljesítményű üzemekbe való átalakulása további energia megtakarításhoz vezet.

Forrás: CeMBureau

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2017. szeptember 8.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton