hírlevél | 2017. 09. 08.
A szén-dioxid elnyelésben lehet a jövő?

Nem titok, hogy a cementipar a hatékony munkafolyamatok ellenére is egy energia intenzív ágazat, amelyben a széndioxid kibocsátás egy részre elkerülhetetlen. Számos olyan megoldás, technológia létezik azonban, amellyel a kibocsátás mérsékelhető. Ilyen technológia a biológiai szén-dioxid megkötés is.


Még a leghatékonyabb folyamatok használatának ellenére is a cement előálításához kapcsolódó szén-dioxid kibocsátás egy részre elkerülhetetlen. A szén-dioxid elnyelés (Carbon Capture) kapcsán folytatott kísérletek kezdeti eredményei biztatóak, akár a CO2 kibocsátás 90%-át is képesek lehetünk elnyelni a módszer segítségével. A technológia jelenleg még kutatás – fejlesztés fázisban van, azonban rendkívül ígéretesnek mutatkozik.

Biológiai szén-dioxid elnyelés

A begyűjtött szén-dioxid tárolható, vagy felhasználható egyéb termelési folyamatokhoz, például alganövesztéshez is. Az alga könnyen biomasszává alakítható, ami már napjainkban is alternatív tüzelőanyagként jelen van a cementiparban.

Jelentős szén-dioxid kibocsátásuk miatt a cementüzemek megfelelő helynek bizonyulnak ezen innovatív technológia bevezetésére.

Az alga szüretelhető és szárítható (például a cementgyárakból származó hulladékhő felhasználásával), majd tüzelőanyagként kerülhet a cementgyár kemencéibe. Emellett a biomassza átalakítható harmadik generációs bio-üzemanyaggá és bio-műanyaggá is.

Forrás: CeMBureau

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2017. szeptember 8.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2019 Minden jog fenntartva - CeMBeton