hírlevél | 2017. 08. 03.




Párhuzamos utak egy fenntartható jövőért

Az Európai Cement Szövetség „A cement szerepe 2050 alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságában” (The role of CEMENT in the 2050 LOW CARBON ECONOMY) kiadványában öt egymással szorosan összefüggő utat vázol fel egy fenntarthatóbb iparág működésének elérése érdekében. Hírleveleinkben most hónapról hónapra bemutatjuk ezen utakat!


A fenntarthatóság elérésének első útja a hatékony erőforrás gazdálkodás biztosítása. A források hatékony felhasználása kulcsfontosságú szerepet játszik a széndioxid kibocsátás csökkentésében. Ennek az Európai Cement Szövetség jelenleg több különböző módját ismeri és alkalmazza tagvállalatain keresztül, amelyek már magukban is hatékonynak bizonyulhatnak, azonban egységben való használatunk még jobb eredményekhez vezethet. Az innovatív cement fajták fejlesztése és a szállítás hatékonyságának növelése mellett a következő három tényezőt tekinthetjük a legfontosabbnak:

- Alternatív tüzelőanyagok alkalmazása: A becslések szerint 2050-re a fűtési szükséglet csak 40%-a származik majd hagyományos forrásokból úgy, mint például szén (30%) és petrolkoksz (10%), míg a maradék 60%-ot alternatív tüzelőanyagok biztosíthatják, melynek nagy része biomassza (40%) lehet. Ez a fűtőanyag összetétel 27%-os széndioxid kibocsátás csökkenéshez vezetne.

- Nyersanyag helyettesítés: Az iparág hagyományosan használt nyersanyaga a mészkő, ugyanakkor ennek égetése a kibocsátás 60%-át okozza. A salak létrehozásához szükséges mészkő helyettesíthető kalciumot tartalmazó ásványokkal, például hulladékkal és ipari melléktermékkel, melyek használata már most növekvőben van.

- Salakhelyettesítés: A jelenlegi átlagos salak-cement arány az EU27-en belüli összes cementfajta esetében 73,7%. A salak részarányának csökkentése, valamint egyéb alkotóelemek felhasználása a végtermékhez csökkentenék a széndioxid kibocsátást és az energia felhasználás mértékét is. A salak keverhető más anyagokkal, például finomra őrölt mészkővel és ipari melléktermékkel is.

Következő hírlevelünkben a fenntarthatóság elérésének egy további útjáról, az energiahatékonyság fejlesztéséről olvashat.

Forrás: CEMBUREAU

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2017. augusztus 3.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton