hírlevél | 2017. 08. 03.




Hol tart most az európai cementipar?

A cementipar intenzívnek mondható széndioxid, energia- és alapanyag tekintetében. Azonban számos olyan intézkedés lépett már életbe, amelyek célja, hogy csökkenjen az energiafogyasztás és növekedjen a nyersanyag felhasználás hasznossága. Mindezek magától értetődően csökkentik a CO2 kibocsátást is.


A széndioxid kibocsátás csökkentésére fordított erőfeszítések fontos részét képzik a szektor fenntarthatóságának növelésében és a megrendelők igényeinek kielégítésében.

Az elsődleges és legnagyobb eredmény, amelyet az iparág magáénak tudhat, hogy míg 1990-ben egy tonna cement előállítása még 912 kg CO2 kibocsátással járt, mára ez az érték 660 kg-ra csökkent. Fontos azt is megértenünk, hogy a cement és mészkő ipar egyedinek számít tekintve azt a tényt, hogy a kibocsátott üvegházhatást okozó gázok jellemzően nem tüzelőanyagok elégetése során kerülnek a levegőbe, hanem magukból a nyersanyagokból származnak.

Ennek kiküszöbölése érdekében az alternatív nyersanyag és fűtőanyag felhasználásának növelése mellett egyéb módokon is harcolhatunk a káros anyag kibocsátás csökkentése érdekében. Az Európai Cement Szövetség (The European Cement Association) tagvállalatai kiemelt figyelmet fordítanak e kérdéskörre, és az alábbi eszközökkel igyekszenek csökkenteni a környezet megterhelését:

  • A régi vizes égetőkemencék száraz égetőkemencére való cserélése. Napjainkban az Európában termelt cement több mint 90%-a ezzel a technológiával készül.
  • Az őrlő technológiák fejlesztése, melyek hatására csökken az energia felhasználás, ezáltal a használat során a szén-dioxid kibocsátás is.
  • A hőenergia felhasználásának növelése, mely maximalizálja a hő használat hatékonysági szintjét a salak előállítás során.
  • A már meglévő termelőegységek optimalizálása és modernizálása a legkorszerűbb automatizálás, folyamatvezérlési technológiák és kiegészítő felszerelések által.

A technológiák, befektetések és folyamatok megfelelő ötvözése valódi változást fog hozni az iparágban.

Forrás: CEMBUREAU

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2017. augusztus 3.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton