hírlevél | 2017. 03. 02.




Körforgásos gazdaság a cementiparban: új cementipari fogalom született

Napjaink modern gazdaságait folyamatos kihívás elé állítja környezetünk megóvása, és az erőforrások fenntartható módon történő felhasználása. A cementiparban példaértékű megoldásokat találunk az energetikailag és anyagában is környezettudatosan hasznosítható anyagokra. A cementipari hasznosítás ugyanakkor nem sorolható be egyértelműen a hulladékhierarchia egyik elemébe sem.


Folyamatos kihívás a mai modern gazdaságok számára a környezet védelme, a rendelkezésre álló erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás. Ennek leghatékonyabb eszköze az elhasználódott anyagok újrahasznosítása, melynek következtében csak annyi nyersanyagot veszünk igénybe a természettől, amennyi feltétlenül szükséges. Mindezeken túl az újrahasznosított anyagok nem kerülnek lerakókba, nem terheljük vele természetes környezetünket, élővilágunkat.
 
A környezettudatos gazdálkodásra a cementipar évtizedes tapasztalatait értékelve példamutató megoldást láthatunk: az ipari folyamatokban illetve háztartásokban feleslegessé váló anyagok másodnyersanyagként, energetikai, sőt azon felül anyagában történő hasznosításra is alkalmassá tehetők. Hatékony begyűjtést, előkészítést követően megfelelő minőségű anyagokkal.
A cementipari technológiába illesztés nem sorolható be egyértelműen a hulladékhierarchia egyik elemébe sem, ugyanis a gyártási folyamat részeként alkalmazott hulladék másodnyersanyagként hasznosul:
- szerves komponensei fosszilis tüzelőanyagot helyettesítve energiahordozóként, míg
- a szervetlen anyagok alapanyagot helyettesítve kerülnek újrafeldolgozásra.
 
A cementipar technológiai sajátosságai miatt a természetes alap- és tüzelőanyagok helyettesítése nem jár további környezetterheléssel. Például egy hulladékhasznosításra optimalizált cementgyár mintegy 100 000 tonna hulladékot tud hasznosítani évente, 1 millió tonna cement termelés esetén. Ez mintegy 70 000 tonna fosszilis energiahordozó kiváltását jelenti. A helyettesítő tüzelőanyagok hamu tartalma átlagosan 10% körül van, ami klinkerré alakulva, mintegy 10 000 tonna természetes nyersanyagot helyettesítve kerül vissza a gazdasági körforgásba.
A mai korszerű termelő berendezésekkel magas hőmérsékleten, hosszú tartózkodási idővel történő termék előállítás tökéletes égést eredményez, az égetésből származó hamu és pernye beépül a klinker kristályszerkezetébe (a cementgyártás köztes termékébe). A hatóságilag ellenőrzött gyártási folyamatok, a szigorú nemzetközi előírásoknak megfelelő minőségbiztosítás és szabályozási keretek együttesen adnak példaértékű választ arra, hogyan érvényesül a modern szemléletű környezettudatosság egy körforgásos gazdaságban.
 
A hazai cementipar jelenlegi kapacitásával a körforgásos gazdaság résztvevőjeként éves szinten 350.000 tonna feldolgozott hulladékot lenne képes hasznosítani. Összehasonlításul ez a mennyiség éves szinten (2014-es adatokra támaszkodva) közel 3,5 millió hazai lakos újrahasznosítható hulladékának biztonságos feldolgozását jelentené. Mindezzel a kapacitással 245.000 tonna fosszilis energiahordozó, illetve 35.000 tonna természetes nyersanyag helyettesítésére képes ez az iparág.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2017. március 2.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton