hírlevél | 2016. 11. 17.




Kínában minden betonból épül

Az utóbbi évtizedekben gigászi méreteket öltött a cementgyártás Kínában. 2014-ben 30-szor annyi cementet állítottak elő az országban, mint 35 évvel ezelőtt. Felmerül a kérdés, mire használnak fel ennyi cementet? Hendrik van Oss, az amerikai geológiai hivatal munkatársa szerint a kínai kormány nagyszabású város- és útépítési projektjeihez szükséges ekkora mennyiség.


A 80-as években indult fejlődésnek a kínai cementipar, amelynek történelmi okai ismeretesek. 1978-ban Teng Hsziao, a Kínai Népköztársaság egykori vezetője enyhített a külkereskedelmi korlátozásokon, amely az egész kínai gazdaságra pozitív hatást gyakorolt. Az elmúlt 10 év azonban kiemelkedik még ebből az időszakból is, jelenleg 4-5-ször annyi cementet állítanak elő, mint a 2000-es évek elején. De mit is jelent ez pontosan? 2012 óta Kína cementgyártása többet termelt, mint az Egyesült Államoké az elmúlt 100 évben. Egy szemléltető példa, a 2014-ben előállított 2475 millió tonnás mennyiségből 159 méter vastag betonréteggel boríthatnák be Manhattan szigetét.

A megtermelt mennyiségben egyértelműen világelső Kína, az alkalmazott technológia viszont nem tartozik az élmezőnybe, sőt, rendkívül elavult és környezetszennyező. Egy amerikai vizsgálat mérései szerint az összes emberi eredetű károsanyag-kibocsátás 5 százalékáért a cementipar felelős, ebből pedig Kína részaránya akkora, mint az összes többi országé együttvéve. A hatalmas kínai beruházások igényeit ki kell szolgálni, ehhez mérten a termelés további növekedésére számíthatunk. További érdekes témákat olvashat a National Geographic honlapján.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2016. november 17.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton