hírlevél | 2016. 06. 09.




Cement, beton és a körkörös gazdaság

Az Európai Cement Szövetség (CEMBUREAU) egy új kiadványban mutatja be a cement és betonipar körkörös gazdaságát. A néhány oldalas tanulmányban statisztikákkal is illusztrálják a cementgyártás során keletkező anyagok újrahasznosíthatóságát.



A cement és betonipar segít elérni az Európai Unió körkörös gazdaságra vonatkozó célkitűzéseit, hiszen ezen a területen nagy a fölösleges anyagok újrafelhasználása. A cement és betongyártáshoz szükséges nyersanyagok bőségesen elérhetőek, azonban az iparág nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a szükséges anyagokat esetleg más iparág feleslegessé vált termékeiből fedezze.

Az újrahasznosított nyersanyagokon túl a cementipar már környezetkímélő módszereket is alkalmaz.  Az előállításhoz szükséges magas hőmérsékletet nem szénnel vagy petrolkoksszal érik el, hanem hulladéknak számító alternatív tüzelőanyagokkal. Az újrahasznosításon túl a másik nagy előny az, hogy a cement előállításához olyan magas hőmérséklet szükséges, amelyen a hulladékokból származó káros anyagok is elégnek, ezáltal a vízgőzön kívül más nem kerül a levegőbe.

A cementipar tehát egy nagyon jó példája az iparági szimbiózisnak, valamint a körkörös gazdaságnak.

A témáról bővebben itt olvashat!

 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2016. június 9.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton