hírlevél | 2016. 04. 29.




Megjelent az új betonszabvány

A Magyar Szabványügyi Testület április 1-jén tette közzé az MSZ 4798:2016 Beton. Műszaki követelmények, tulajdonságok, készítés és megfelelőség, valamint az EN 206 alkalmazási feltételei Magyarországon szabványt.


 

Ez a szabvány tartalmazza az MSZ EN 206:2014 szabvány szövegének magyar nyelvű változatát kiegészítve a magyarországi alkalmazási feltételekkel, valamint további hasznos segédletekkel is. Felváltja a tíz éven át eredményesen alkalmazott MSZ 4798-1:2004-et. Az új MSZ 4798 kidolgozása során az MSZT/MB 107 Beton és előre gyártott beton termékek műszaki bizottságának tagjai és a meghívott szakértők figyelembe vették a régi szabvány alkalmazása során összegyűlt tapasztalatokat, illetve az utóbbi évek kutatási eredményeit, a szabványt alkalmazók visszajelzéseit is. Ezért számos, a hétköznapi alkalmazást segítő magyarázattal, összefüggéssel, adattal, ábrával és példával egészítették ki az európai szabványt, ezzel segítve az azt használók mindennapi munkáját.

A szabvány kiadása a CeMBeton jelentős szerepvállalásával valósult meg. A Szövetség nem csak anyagi támogatást nyújtott, hanem a tagvállalatok szakemberei aktívan is segítették a munkát.  

Az új MSZ 4798 szabványban a 2004. évi kiadáshoz képest a következőképpen változtak a mellékletek:

Az A, B, C, F és K mellékletek csak módosultak. Az E melléklet (tájékoztatás) ajánlásokat tartalmaz az adalékanyagok felhasználására (ez korábban az M mellékletben szerepelt).
Az N melléklet (tájékoztatás) foglalkozik a betonfedéssel (ezt korábban az I melléklet tartalmazta).

Az új mellékletek a következők:

  • D melléklet (előírás): a speciális geotechnikai munkákhoz használt beton műszaki követelményeinek és megfelelőségének kiegészítő elvárásaira terjed ki,
  • G melléklet (tájékoztatás): útmutatót tartalmaz a friss állapotú öntömörödő beton kritériumaihoz,
  • H melléklet (tájékoztatás): a „Nyomószilárdság megfelelőségi feltételei” c. szakasz (8.2.1.3.) szerinti a „C” módszer alkalmazásának szabályait foglalja magába (Minőségszabályozási kártyák),
  • J melléklet (tájékoztatás): eltérést tartalmaz egy érvényes spanyol rendelethez igazodva,
  • L melléklet (tájékoztatás): meghatározott szakaszokhoz kapcsolódó további információkat tartalmaz,
  • M melléklet (tájékoztatás): útmutatókat tartalmaz a felhasználás helyén érvényes előírásokhoz,
  • O melléklet (előírás): a nyomószilárdság megfelelőségével foglalkozik az átadás-átvételi eljárás során,
  • P melléklet (tájékoztatás): a nyomószilárdság értékelését írja le 50%-os elfogadási valószínűség mellett,
  • Q melléklet (tájékoztatás): ajánlásokra terjed ki a cementtípusok környezeti osztályok szerinti alkalmazására.

Az MSZT az új szabvány közzététele kapcsán „A betonok előállításához és vizsgálatához kapcsolódó szabványok (MSZ 4798:2016)” címmel szakmai fórumot tartott. A fórum alkalmat kínált tapasztalatcserére, a felmerülő kérdések megvitatására. A szakmai konferencián a résztvevők kedvezményes áron, a helyszínen megvásárolhatták a szakmai fórum témáját adó szabványokat.

 

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2016. április 29.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton