hírlevél | 2016. 01. 29.




Mit hoz az újév az építőiparnak?

A 2014-es évben elkezdődött építőipai fellendülés ugyan a 2015-ös év első felében még kitartott, azonban a második félévben már erős csökkenést tapasztalhattunk. A nagy kérdés most az, vajon mit tartogat 2016 az ágazat számára?


Eseménydús évet zárt a magyar építőipar, összességében változó eredményekkel. Estek az építőipai vállalkozások megrendelései, és több mint ezer cég szűnt meg idén, ugyanakkor pozitív eredmény, hogy a második negyedévben 2,3 százalékos áremelést tudott bevezetni a szektor, és az épületek építése ágazat novemberben, az előző év novemberéhez képest 6,7%-os emelkedést tudott elérni a KSH adatai szerint. Az építőipari termelés értéke a januártól novemberig terjedő időszakban az előző év, ugyanezen időszakához képest nőtt. 2015-ben ez az összeg folyó áron 1933,5 millió forint volt, míg 2014-ben 1836 millió forint. A helyzet normalizálódására - előzetes vélemények alapján - a 2016-os év második felétől, valamint a 2017-es év elejétől lehet számítani.

Az új építésű lakóingatlanok forgalmi adójának csökkentése kedvező hatással lehet az iparágra. A törvényjavaslat arra is kitér, hogy a 300 négyzetmétert meg nem haladó alapterületű, új lakóépületnél építési engedély kérése nem szükséges, elég lesz bejelenteni az építési hatóságnál. További bizakodásra adhat okot Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért és - szabályozásért felelős államtitkár kijelentése is, mely szerint további támogatásra is számíthatnak a vállalatok. A CSOK bevezetésének hatása pedig az építőipar mellett a cement-, beton-, építéskémia- és mészipart is jelentősen érintheti.

Egy új trend is megfigyelhető lesz 2016-ban, mégpedig az online építőanyag kereskedelem erősödése. Egyre többen tájékozódnak interneten a tervezett beruházásukkal kapcsolatban, valamint növekszik azok száma, akik online rendelik az építőanyagot. Ez a folyamat felkészült vevőket eredményez, és az ÁFA csökkentésnek köszönhetően (mivel elsősorban a lakosság körében elterjedt az online vásárlás) tovább erősödhet ez az irányvonal.

Forrás: www.ksh.hu

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2016. január 29.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton