hírlevél | 2016. 01. 29.




Az építőipart érintő legfontosabb változások 2016-ban

Több nagyobb változással is számolhatunk 2016-ban, melyek ismerete elengedhetetlen, ha boldogulni szeretnénk az építőiparban. Lássuk melyek a legfontosabb újítások, módosítások, melyekre oda kell figyelnünk.


 

Csökkenő adminisztráció

Átalakul az építési engedélykérés folyamata, melynek köszönhetően 2016. január elsejétől csökkenhet az adminisztráció a magáncélú építkezéseknél. A 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet módosítása alapján a legfeljebb 300 négyzetméteres alapterületű lakások építésekor nem kell építési engedélyt kérni, elég az építési hatóságnál tett bejelentés. Ezzel egyidejűleg módosult az engedély nélkül végezhető tevékenységek listája is. További információ ide kattintva.

Változó áfakulcs

Nagy várakozás előzi meg az új építésű lakóingatlanok forgalmi adójának csökkentését is. A kormány az év elejétől 5%-ra redukálja a lakásépítés áfakulcsát. Ezzel az átalakítással a többlakásos házakban lévő 150 négyzetméternél kisebb új lakások, valamint a 300 négyzetmétert meg nem haladó új családi házak számára kedveznek. A remények szerint így több ezerrel nőhet az új lakások száma az elkövetkező években. További információ ezen a linken.

CSOK

Az otthonteremtési program többek között új lakások építéséhez nyújt anyagi támogatást, konkrétan 10+10 millió forintot. Az igénybevétel azonban feltételekhez kötött, a kormány mindenekelőtt a háromgyerekeseket célozza meg, azonban több speciális feltétel is van, amikről érdemes időben tájékozódni. Maga a folyamat több szakaszból áll, a bankoknál kezdődik és a lakások átadásával ér véget. A program eredménye a 2017-es évben lesz kimutatható. További információ itt.

Módosuló közbeszerzési szabályozás

Az új közbeszerzési szabályozásra is érdemes odafigyelni, főleg a nyertes ajánlattevőknek. A közbeszerzést elnyert építőipari pályázóknak ugyanis az új közbeszerzési törvény alapján 50 százalékban saját munkaerőt kell alkalmazniuk. Ezzel szeretnék visszaszorítani, hogy egyes cégek túl sok munkát nyerjenek el egyszerre. A szabályozásban egyelőre több kiskaput is lehet találni. További információ ide kattintva érhető el.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2016. január 29.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton