hírlevél | 2015. 12. 18.




Negyed évszázada a cementipar szolgálatában

2015. december 17-én tartotta közgyűlését a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség, amely keretében fennállása 25. évfordulóját ünnepelte. A jubileum alkalmából évkönyvet adott ki a CeMBeton.


Sikeres iparági érdekképviselet és magas színvonalú szakmai szerepvállalás – röviden így foglalható össze a Szövetség elmúlt 25 éves működése. Mindez azonban sokrétű, komplex és az iparági igényekhez alkalmazkodó tevékenységeket takar.  Többek között kiterjed a kutatás-fejlesztésben történő aktív részvételre és a nemzetközi termék- és vizsgálati szabványok hazai alkalmazására, a környezetkímélő műszaki fejlődés elősegítésére, a munkaadói érdekképviseletre és a felsőfokú szakmai oktatásra. Emellett a Szövetség különös figyelmet fordít a betonépítészet támogatására, annak széles körű népszerűsítésére és a betonban rejlő kreatív felhasználási módok megismertetésére. Az elmúlt évtizedekben kibővítette szakmai és érdekérvényesítési tevékenységét, nyitott a hazai és a nemzetközi építőipari együttműködésekre, kezdeményezésekre, amelyek a szakma szolgálatában állnak.

Az eseményen Asztalos István a CeMBeton elnökségi tagja és a szövetségi iroda vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket és a szövetségi tagok képviselőit. Rövid tájékoztatást adott az utóbbi évek tevékenységeiről, a Szövetségben történt változásokról és a szakmai szerepvállalás eredményeiről.

Ezt követően a CeMBeton elnöke értékelte az építőipar jelenlegi helyzetét és a 2016. évi kilátásokat. Szarkándi János felszólalásában kiemelte: „A 2012-ben tapasztalt mélypontot követően megindult egy lassú konszolidáció, majd 2014-ben az építőipari fellendülésnek köszönhetően közel 10%-os növekedés mutatkozott. Hasonlóan alakult az idei év is. Azonban 2016-ban várhatóan kevesebb EU-s forrás biztosított a beruházóknak, ezért az új ciklus támogatási összegei csak a 2017-es évben eredményezhetnek újabb, nagy infrastrukturális beruházásokat. Ennek ellenére bízhatunk a lassú, de folyamatos építőipari fellendülésben.”

A Jubileumi Közgyűlés alkalmat adott az elért sikerek és tanulságok felelevenítésére, a jelenlegi és volt tagok, alapítók, illetve a Szövetség életében szerepet vállaló meghívott vendégek közös múltidézésére. A visszaemlékezések sorát Koltai Imre alapító elnök kezdte, aki 1990-1998 között volt a Szövetség elnöke: „1990. február 6-án 14 taggal alakult meg a Magyar Cementipari Szövetség, mint önálló jogi személyiségű szervezet. Több tényezőnek köszönhettük, hogy ez a pillanat eljöhetett: elsősorban a rendszerváltásnak, valamint a privatizációnak, emellett felmerült az igény egy olyan nemzeti egyesület iránt, amely a magyar cementipar egységét képviseli, és érdekvédelmi szervezetként is funkcionál. Az akkori nevén MCSZ-ként működő szervezet a munkavállalók jogaival, elvárásaival és lehetőségeivel is foglalkozott, emellett jelentős érdeme a máig megjelenő BETON című lap kiadói teendőinek átvétele, amely ezáltal mára országosan elismert lappá vált”.

A fennállás 25 éves évfordulójának alkalmából jubileumi évkönyvet jelentetett meg a CeMBeton a Szövetség küldetésének, céljainak és tevékenységeinek bemutatására. A kiadvány elérhető a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség honlapján ide kattintva.

  Vissza a hírekhez!

Budapest, 2015. december 18.
Amennyiben kollégái és ismerősei szeretnének feliratkozni hírlevelünkre a www.cembeton.hu/hirlevel honlapon keresztül tehetik ezt meg! | Leiratkozás a hírlevélről

©2024 Minden jog fenntartva - CeMBeton